Til nye forældre

 

Det at blive forældre er en stor ting, og vi føler måske også et stort pres fra omverdenen, som synes, at dette er det mest naturlige i hele verden, og det skal vi kunne klare.

Jeg oplever, at især fædre føler, at der nu ligger et stort ansvar på deres skuldre. Så står man pludselig der med dette lille væsen i sine arme og føler måske ikke helt, at vi taler samme sprog.

Det kan være vanskeligt at aflæse et lille barn, som er utilfreds, fordi det lukker sig inde i sig selv, og efter lang tids utilfredshed har det måske ikke helt overskud til at kommunikere mere, og så opstår der tvivl hos os forældre, og vi bliver usikre på vores ellers naturlige forældreinstinkt. 

 

Man tager kursus til alt i dag, bare ikke til det at blive forældre.
For 50-100  år tilbage gik mødrene hjemme, og vi var der for hinanden i familien eller havde naboer, der kunne bidrage med deres erfaringer.

Men i dag oplever vi som behandlere, at mange står alene med deres ulykkelige barn, og bedsteforældrene bor enten langt væk eller er på arbejdsmarkedet, så derfor søger de nu os i håb om hjælp. Måske fordi de allerede har været ved lægen eller sundhedsplejersken og ikke er blevet klogere.

Dette er ikke for at pege fingre af fagpersonerne i vores sundhedssystem, for de gør, hvad de kan. De har dog ikke den viden eller de tricks, som kan afhjælpe de typiske spædbørnsproblematikker, men det har vi heldigvis hos babyterapi.dk.

 

Stol på jeres instinkter
Det er også vigtigt, at I som forældre stoler på jeres instinkter og holder på, at der er noget, som ikke er rigtigt, at jeres barn er utilfreds og har brug for hjælp.

Det er helt naturligt, at man føler afmagt og mest af alt til tider bare har lyst til, at

smide ”skrigeungen” ud af vinduet.

For år tilbage fortalte en af mine veninder mig, som er børnesygeplejerske, at hun havde lagt sit skrigende barn på sengen og var gået sin vej i nogle minutter.

Da tænkte jeg, at hvis hun gør noget så forfærdeligt som dette, så måtte det være slemt. Dette var, før jeg selv fik børn og jeg kan derfor på nuværende tidspunkt sige, at det kan blive nødvendigt for nogle. Læg dit barn et sikkert sted, så det ikke kommer noget til, og gå så ud og træk vejret et par minutter eller endnu bedre, grib endelig telefonen og bed om hjælp hos familie og venner.

Der findes også en masse organisationer, som hjælper familier, der har brug for hjælp. Heriblandt Home-Start, som er en organisation, som vi arbejder tæt sammen med.

Bare fordi du har brug for hjælp, har det intet at gøre med, at du som forælder på nogen måde er utilstrækkelig eller har gjort noget forkert. Du skal stole på dig selv og stole på, at det, du gør, er det bedste, du kan gøre. Nogle gange kan børn bare have lidt startvanskeligheder og kan derfor have brug for professionel hjælp eller gode råd til at komme af med problemet for at få en god start på livet.

 

Bryd den onde cirkel
Børn er så tæt forbundet med deres forældre, så når I som forældre når dertil, hvor I ikke har flere kræfter, så er man kommet for langt ud, og der er forældre og barn nærmest begge kommet ind i en ond cirkel og begge parter har brug for hjælp. Men bare rolig, I kan hurtigt komme tilbage på sporet igen.